Batterier & Opladere

Det ser ikke ud til at vi kan finde hvad du søger efter.

Batterier og opladere til el-ladcykler mv.
Her finder du et udvalg af batterier, som passer til vores forskellige el-ladcykler. Vi har batterier i forskellige størrelser, som giver mere eller mindre distance pr opladning. Alle vores batterier er naturligvis CE-mærkede. Under de enkelte varer fremgår det, hvilke modeller det enkelte produkt.

Hvordan skal jeg behandle mit batteri til min el-ladcykel?

Sørg for ikke at udsætte det unødigt for kulde og frost. Batteriet har optimale forhold, når temperaturen er mellem 15 og 25 grader. Det er det selvsagt ikke året rundt, så sørg for at tage det med inden for, når du ikke bruger det.
Vent med at sætte dit batteri til opladning til det er blevet akklimatiseret. Dvs., når du tager det med ind på en kold vinterdag, skal du vente med at tilslutte det til opladeren indtil batteriet har opnået ”stuetemperatur”. I modsat fald kan batteriet få chok, og termostaten kan springe.
Opbevar dit batteri vandret. Så har cellerne det mest optimale flow.
Tab ikke batteriet, da komponenterne indeni kan gå i stykker.
Læg ikke batteriet oven på beklædningsgenstande eller lignende under opladning. Batteriet bliver varmere under opladning, og du udsætter derfor batteriet for potentiel overophedning og brandfare.
Lugter batteriet brændt skal du sørge for at slukke det hurtigst muligt, og opbevar det for en sikkerheds skyld ikke inden døre. Læg det ud i haven eller gården, og kassér det på forsvarlig vis. De fleste kommuner har en ”elektronikspand”, som afhentes sammen med øvrigt storskrald.
Hvis du ikke bruger din cykel i en længere periode, fx hen over vinteren, så sørg altid for alligevel at lade på batteriet mindst én gang om måneden – ellers dør cellerne i værste fald helt, men batteriet kan også lide tab af funktionsevne, og dermed kan du ikke køre så langt på en opladning som tidligere.
Mit ladcykel-batteri kører ikke så langt på en opladning som tidligere – hvad er der galt?

Dit batteri er sandsynligvis blevet slidt op. Alt afhængig af kvaliteten, forbruget og måden man har opladet og brugt batteriet på, kan levetiden være kortere eller længere. Kører man fx med mange kilo i sin ladcykel, og mange kilometer om dagen, så er levetiden selvsagt noget kortere, end hvis man udelukkende bruger sin ladcykel til en søndagsudflugt i ny og næ.

Hvor længe holder et batteri?

Det kan være meget individuelt, hvor længe et cykelbatteri holder. Det kommer helt og aldeles an på, hvordan det bliver brugt, opbevaret og opladt. Du kan finde gode råd længere nede i denne tekst.

Som tommelfingerregel siger man dog, at et batteri, som ellers har været behandlet godt, kan af-og oplades cirka 500-800 gange (også kaldet ladecyklusser). Det vil med lidt hurtig hovedregning sige, at du kan forvente cirka to års brug.

Forstå teknologien i et cykelbatteri – og hvad der kan gå i stykker

I de batterier, som vi sælger, anvender vi udelukkende lithitum-ion­celler. Det er den samme teknologi, som typisk også sidder i fx mobiltelefoner, kameraer og andre genopladelige forbrugsvarer.

Dit cykelbatteri er opbygget af en række ”celler”, som i virkeligheden er enkelte batterier, der til forveksling ligner de AA-batterier, du fx har siddende i din fjernbetjening. Disse celler er serielt forbundet med hinanden, og brænder gradvist ud, hvilket vil give sig udslag i, at dit cykelbatteris samlede kapacitet falder med tiden.

Som det ses på billedet til venstre, sidder der også en printplade (BMS-plade), som er ”hjernen” i batteriet. Herfra går der fx en ledning til tænd-/sluk-knappen, og her sidder også en termostat og en sikring, som kortslutter batteriet i tilfælde af overophedning og dermed brandfare.

10 gode råd om dit el- ladcykel-batteri – den korte version:

Tag batteriet med ind, når du kommer hjem, eller med ind i tasken, når du kommer frem til din arbejdsplads.
Opbevar altid batteriet i vandret tilstand (eller i samme hældning, som det sidder i cyklen).
Sæt aldrig et koldt batteri direkte i stikkontakten, men vent til det har samme temperatur som omgivelserne – altså såkaldt stuetemperatur.
Sørg for så vidt muligt for, at det ikke udsættes for minusgrader igennem længere tid, da det kan forårsage varige skader på batteriets celler.
Selvom du ikke bruger batteriet i en længere periode – så oplad det mindst én gang om måneden, og gerne i op til 24 timer.
Sørg for, at polerne på batteriet er smurte (der findes kontaktspray til formålet). Det kan du enten selv gøre, ellers er det måske en kærkommen lejlighed til at give din cykel et serviceeftersyn.
Husk at slukke for stikkontakten til opladeren, når den ikke bruges. Det sparer også strøm.
Sørg for, at batteriet ikke står i direkte sollys. Læg det fx ikke i en vindueskarm.
Vær opmærksom på, at gummiflappen til åbningen på batteriets stikkontakt er lukket tæt til, når du bruger cyklen. Således undgår du, at der kommer vand/is ind i batteriet.
Det kan være en god idé at have et ekstra batteri, så du altid har et skiftebatteri på lager, som er fuldt opladet ved den rette temperatur.

Batteriets ydeevne

Som man kan se i diagrammet er der en hel del faktorer, der spiller ind på batteriets ydeevne. Mere vægt i ladcyklen og op ad bakke på grusvej med halvflade dæk tager fx langt flere kræfter fra batteriet end en dag i solskin, ned ad bakke på ny asfalt og uden børn eller gods i ladkassen. Sørg derfor altid for at have det rette dæktryk i dit batteri, og køb evt. et større batteri hvis du skal køre mange kilometer om dagen.

Garanti, Reklamationsret og Test

Vores batterier og andre elektriske komponenter har ét års garanti. Garantien dækker ikke, hvis det kan påvises at batteriet har været opbevaret eller anvendt forkert – eller hvis det har lidt overlast eller fx er blevet tabt på gulvet endsige at batterikassen er anbrudt. Ifølge dansk forbrugerlov har du dog altid to års reklamationsret, men formodningsreglen siger, at man efter et års brug må formode, at batteriet ikke lider under fabrikationsfejl. Det er derfor dit ansvar som forbruger, at bevise, at batteriet ikke blot er slidt op eller har været udsat for fx frost, eller på anden måde har pådraget sig en selvforskyldt defekt.

Hvis du alligevel mener, at dit batteri har været fejlbehæftet fra ny, kan du derfor med fordel få foretaget en uvildig test og analyse, som vi kan hjælpe dig med at få foretaget hos Enigma i Tyskland. Viser det sig, at batteriet indeholder en fabrikationsfejl, refunderer producenten din udgift til analysen, og erstatter dit batteri med et nyt. Testen koster 750 kroner (100 Euro), som betales ved bestilling. Det tager typisk tre-fire uger, før man får svar på analysen.

Finder testen derimod ikke fabrikationsfejl, og hvis du ikke har valgt at få returneret dit batteri, vil dit batteri blive destrueret efter gældende EU-lovgivning, og dele heraf genanvendt. Vælger du at få returneret dit batteri, kan du muligvis få det restaureret andetsteds.

Andre elektriske komponenter såsom display, controllerenhed, sensorer, kabler og motor har ligeledes ét års garanti, men dækker ikke over forkert brug, slag, hærværk eller anden forkert anvendelse. Det er desuden en forudsætning, at du får foretaget serviceeftersyn af din ladcykel efter maks 3, 6 og 12 måneder. Udover de mekaniske dele vil cykelsmeden nemlig også tjekke og opsmøre el-systemet på din ladcykel.

Scroll to Top